Kvarts

Kvarts eller kiseldioxid är ett av de mest spridda materialen, som helt enkelt har ackumulerats i slam på stränder, floder och sanddyner. Kvarts används som alternativ till marmor och granit. Kvarts är resistent mot nedbrytning.



Dess motståndskraft mot nedbrytning har lett till att den dominerar i olika miljöer – även sand består av kvarts, medan andra mindre hållbara mineralkorn redan har brutits ned.



Kvarts är resistent mot nedbrytning och är hårdare än granit och marmor. Det är lätt att rengöra och om någon smuts finns kvar på ytan bildas inga fläckar på den. Därför används naturkvarts ofta för tillverkning av köksbänkar, badrumsytor, trappor, pelare, bänkskivor, mosaikplattor, fönsterbrädor, väggar och andra interiör- eller arkitektoniska element i privata hus, offentliga byggnader och olika fritidsanläggningar.



Kvarts används som alternativ till marmor och granit. Färgförändringar uppstår dock om det finns orenheter. Bland de färgade sorterna finns bland annat stenar som agat, ametist, ametrin, aprikotin, basanit, citrin, rökigt kvarts, spiralkvarts, hyalinkvarts, morion, rosenkvarts, blå kvarts och andra variationer av detta mineral.



Dessa stenar används också inom andra områden, till exempel för smycketillverkning, tillverkning av olika optiska och elektroniska apparater samt keramik, metallindustri och tillverkning av byggmaterial.

close button white
close button white